Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


váll gyakorlatok

A vállak

A vállizomzat három különálló "fejre" tagolódik: az anterior (elülső), a medial (középső) és a posterior (hátulsó) deltoidra (deltaizom). Nincs olyan gyakorlat, amely mindhárom részt egyszerre megmozgatná, noha a váll egyes részei bizonyos mértékig segítik egymást. A deltaizom izolációs gyakorlatait gyakran használják. Ezek a váltogatott elülső emelés az anterior fejre, az oldalemelés a medial fejre és a döntött törzsű oldalemelés a posterior fejre. Az izolációs gyakorlatok mellett szükség van a kombinált gyakorlatokra is.

A váll meglehetősen összetett testrész. A térdizülettől eltérően, amely egyirányú (csak fel és le mozog) a vállban gömbízület található, amely lehetővé teszi, hogy karunkat körben, igen változatos mozdulatokkal mozgathassuk. Azért, hogy ezt a sokfajta mozgást lehetővé tegyék, a vállizomzat három különálló "fejre" tagolódik: az anterior (elülső), a medial (középső) és a posterior (hátulsó) deltoidra (deltaizom). Nincs olyan gyakorlat, amely mindhárom részt egyszerre megmozgatná, noha a váll egyes részei bizonyos mértékig segítik egymást. A deltaizom izolációs gyakorlatait gyakran használják. Ezek a váltogatott elülső emelés az anterior fejre, az oldalemelés a medial fejre és a döntött törzsű oldalemelés a posterior fejre. Az izolációs gyakorlatok mellett szükség van a kombinált gyakorlatokra is, mert ezekkel nagyobb súly használható és intenzívebb a tömgenövelés. A válledzés alapgyakorlata a nyakmögül nyomás, mivel a váll számos más, különösen nyomó gyakorlatban résztvesz.

 

Gyakorlatok

Állig húzás

Hatás

Az állig húzás igénybe veszi a deltaés a csuklyás izmot. Másodlagos hangsúlyt kap a bicepsz és az alkar izomzata.

Kiinduló helyzet

Álljon egyenesen, közeli fogásvétellel (a mutatóujjai kb. 15 cm-re legyenek egymástól a rúdon) a kétkezes súlyzó közepén, tenyerekkel a test felé. A mozgás elején a súlyzónak keresztbe kell feküdnie felső combján, karja egyenes.

A mozgás

Lassan húzza a súlyzótfelfelé teste közelében egy vonal mentén, könyökét felfelé emelve és míndig kezének vonala fölött tartva. Amint a rúd nyakmagasságba ér, tartson szünetet, és eressze le a súlyzót lassan ugyanezen vonalon, egészen addig, míg a combjához ér. Ismételje meg a gyakorlatot az előírt számban.

Edzéstipp

Minden ismétlésnél lassan eressze le a súlyzót, ennél a gyakorlatnál ugyanennyi előnye származik a lassú leeresztésből, mint az emelésből.

Használjon viszonylag széles fogást. Minél szélesebb a fogás, annál nagyobb terhelés éri az oldalsó deltaizmot. Ha szűk fogást alkalmaz, azzal az elülső deltaizmot és a trapézizmot készteti nagyobb erőfeszítésre. Mindig nyújtsa ki a karját, amikor a súly a mélypontra ér, majd kezdje lassan felfelé húzni a rudat, kicsit növelve a lendületet, ahogy a súly az áll felé közelít. A fel-le mozgást ritmikusan végezze. Álljon egyenesen, kényelmesen terpeszben (lábfejek 30-40 cm-re egymástól). Miközben a súly emelkedik, próbálja meg a könyökét a lehető legmagasabbra tartani.

allig_huzas.jpg

 

 

Arnold-nyomás

Oldalsó és elülső deltaizom.

Ez egy tiszta testépítő mozdulat. A mechanikája ugyan egyáltalán nincs összhangban a megszokott "természetes" súlyfelemelési módszerrel, az izmokat azonbna fejleszti. Larry Scott és Arnold Schwarzenegger egyik kedvenc gyakorlata volt. Álljon vállszélességű terpeszállásba egyenes tartással. Fogjon a kezeibe egy-egy súlyzót úgy, hogy a tenyerével maga felé a súlyokat vállmagasságban az arca előtt tartja. Emelje fel a súlyt a feje fölé egyenes vonalban miközben a tenyereit kifelé fordítja. A súly a felső pozícióba úgy érkezik, hogy a tenyerei kifelé néznek. Ugyanezen az útvonalon engedje vissz a súlyt a kiinduló pozícióba.

Sokan tartják az Arnold nyomást veszélyes, az ízületeket feleslegesen terhelő gyakorlatnak, ami nem hoz annyi hasznot, mint amekkora sérü

 arnold-nyomas.gif

 

 

Nyak mögül nyomás

Üljön le egy egyenes padra úgy, hogy a háta mögött legyen a súlytartó állvány. Olyan széles fogással fogja meg a rudat, hogy amikor felkarjai párhuzamosak a padlóval, az alkarok merőlegesen, függőlegesen álljanak. Eressze le a súlyt a nyak mögött olyan mélyre, amennyire csak lehet, majd azonnal emelje fel, amint eléri a trapézizmot. A rúd nem rugózhat vissza a vállairól. Könyökét egész mozdulat során tartsa annyira hátul, amennyire csak lehet. Amikor a karok kinyúlnak a fej fölött, a könyökével rögzítsen, de ne maradjon ebben a helyzetben. Folytassa a nyomásokat fel és le, ritmusosan, szünet nélkül.

Hatás

Ez a mozgás a felsőtest nagy izmait fejleszti, nevezetesen deltaizmait, csuklyás izmát, mellizmát, tricepszét és néhányat a hát felső részének izmai közül.

Kiinduló helyzet

A súlyzó rúdja feje mögött legyen, keresztbe fektetve háta felső részén, a tarkón.nyakmogul.jpg

A mozgás

Vállszélességnél kissé szélesebb fogást véve nyomja ki a rudat a feje fölé, karnyújtásnyira. Lassan engedje vissza a nyaktőre, majd ismételjen.

Edzéstipp

Ha időnként változtatja a fogásszélességet, különböző izmokat fog megdolgozni. Nagyon széles fogásnál a deltaizmait terheli maximálisan. A kevésbé széles fogás tricepszizmait is erősen igénybe veszi.

 

Oldalemelés állva

Ezt a gyakorlatot többféle módon lehet végezni. Álló vagy pad szélén ülő helyzetben egyaránt hatásosan végezhető, a cél az oldalsó deltaizmok megterhelése. Ha állva végzi a gyakorlatot, álljon vállszélességű terpeszbe, ha padon ülve akkor pedig talpai legyenek a padlón, bokája legyen zárva. Karjait hajlítsa be csaknem derékszögben, hogy a terhelést minél inkább az oldalsó deltaizomra koncentrálja. Emelje fel a karjait az oldala melletti helyzetből úgy, hogy a súly egy magasságba kerüljön a fejével, majd azonnal engedje is vissza. Tenyere az egész gyakorlat alatt lefelé nézzen. Ha már nagyon erőlködik, próbáljon meg előrehajolni, "bedőlni" a gyakorlatba, és nem hátrahajolni (mert úgy az amúgy is erős elülső deltaizmokat terheli).

Hatás

Ez a gyakorlat deltaizmainak külső vagy oldalsó részét fejleszti.

Kiinduló helyzet

Álljon kiegyenesedve, tartson hajlltott könyökkel egy-egy egykezes súlyzót mindkét kezében.

A mozgás

A súlyzókat egyszerre emelje ki oldalra teste mellől addig, amíg fejteteje magasságába kerülnek. Engedje vissza lassan, és ismételje meg a gyakorlatot.

Edzéstipp

Ha könyökét és csuklóját mindig kicsit behajlítva tartja, a deltaizom oldalsó részén sokkal jobb hatást ér el.
Amikor a súlyzókat emeli, kissé forgassa kezét úgy, hogy a mozgás legfelső helyzetében kisujja magasabban legyen, mint a hüvelykujja. Visszaengedésnél ugyanezt fordítva végezze.

 

Megtámasztott döntött törzsű oldalemelés

Hajoljon előre és támassza meg a homlokát valamilyen kényelmes, puha helyen, nagyjából derékmagasságban.

Tartson két egykezes súlyzót a kezeiben egyenesen lefelé lelógatva.

A lábait az egész gyakorlat alatt tartsa mozdulatlanul, ne segítsen a súly emelésében a láb rugózásával.

Csak a deltaizmok és a felső hátizom használatával emelje fel a súlyt vállmagasságig, sőt emelheti egészen a füle magasságáig is.

Tartsa meg a súlyt ebben a pozícióban egy pillanatra.

A testét tartsa mereven, ne segítsen be más testrésszel a súly emelésébe.megtamasztott_torzsu.jpg


A gyakorlatot végezheti a fej megtámasztása nélkül is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.